Vastaanotto
Myymälöihin voidaan tuoda kierrätettäväksi kaiken kokoisia käytöstä poistettuja akkuja. Pienet akut kerätään usein valvomatta paristokeräyksen yhteydessä, isompien akkujen vastaanottaminen olisi aina hyvä järjestää valvotusti, jotta niiden kunto palautushetkellä voidaan arvioida.
Kierrätykseen tulevat akut ovat usein elinkaarensa lopussa ja niiden historia on tuntematon, joten niitä on käsiteltävä varoen. Kun otat vastaan kierrätykseen meneviä akkuja, tarkasta silmämääräisesti akun kunto. Tarkastuksen tavoite on tunnistaa akut, jotka ovat vaurioituneita ja laittaa ne erilleen muista akuista. Tarkista myös että akun navat on teipattu ja teippaa ne itse tarvittaessa.
Varastointi
Noudata aina kierrätettävien akkujen varastoinnista ja pakkaamisesta annettuja ohjeita. Tarvittaessa kysy esihenkilöltäsi lisätietoja.
Litiumioniakkuja ei saa missään tapauksessa laittaa kierrätykseen menossa olevien lyijyakkujen joukkoon tai irtonaisina elektroniikkalaitteiden keräykseen. Väärän jätteen sekaan joutunut litiumioniakku aiheuttaa vakavan vaaran, sillä se voi jätteen käsittelyssä vahingoittuessaan herätä uudestaan henkiin ”zombiakkuna” ja syttyä palamaan jopa räjähtäen. Lue lisää zombiakuista: www.zombiakku.fi.
Pyri pitämään varastoitujen kierrätykseen menevien akkujen määrä mahdollisimman pienenä. Tilaa ohjeiden mukainen nouto heti kun minimimäärä noudolle täyttyy.
Kierrätykseen meneviä akkuja ei saa missään tapauksessa ottaa omaan käyttöön tai antaa kavereille, koska näiden akkujen käyttö ei ole turvallista!
Asiakkaiden ohjeistaminen
Jos asiakas kysyy ohjeita kotona olevan kierrätettävän akun käsittelyyn, kysy minkä kokoinen akku on. Jos yrityksesi ottaa mainitun kokoisia akkuja vastaan, pyydä toimittamaan akku teille kierrätykseen. Jos ette ota vastaan ko. akkutyyppiä, neuvo ottamaan yhteyttä akun ostopaikkaan tai etsimään lähin alueellinen keräyspiste: www.kierrätys.info.
Paristojen ja kannettavien akkujen kierrätyksestä vastaa paristokierrätystä Suomessa organisoiva tuottajayhteisö Recser Oy.