Usein kysytyt kysymykset

Litiumioniakku on sähkövarasto, jossa varaus perustuu litiumionien liikeeseen anodin ja katodin välillä. Akut ovat kevyitä ja niiden kapasiteetti on suuri. Akut voivat kuitenkin jossain tilanteessa syttyä palamaan.

Kuinka voin tunnistaa erilaiset litiumioniakut niiden etikettien ja merkintöjen perusteella?
Litiumioniakussa itsessään lukee usein ”Li-ion”. Paketissa voi lukea UN3480 (litiumioniakkuja irtonaisina) tai UN 3481 (litiumioniakkuja laitteessa kiinni). Paketissa voi myös olla lentorahdin kieltävä litiumioniakkuihin viittaava kuva tai muu vastaava merkki.

Uudet akut ovat varsin turvallisia. Akkuja ei saa kuitenkaan kolhia, oikosulkea tai pudottaa korkealta.

Vaurioituneessa akussa voi olla halkeamia, kolhuja tai palojälkiä. Jos akku kuumenee, sihisee tai savuaa, varaudu siihen, että se voi syttyä nopeastikin palamaan.

Tarkista akku ja kysy asiakkaalta akun käyttöhistoriasta. Teippaa navat ja vie laite tai akku työpaikalla niille merkitylle alueelle. Jos akku on vaurioitunut, vie akku sovittuun turvalliseen paikkaan ja anna sen olla siellä vähintään 24 tuntia. Käsittele tämän jälkeen akkua varovasti. 

Isoja akkuja, joita ei voi kantaa käsin ei tule vastaanottaa. Muussa tapauksessa, tarkista akku ja kysy asiakkaalta akun käyttöhistoriasta. Teippaa navat ja vie akku kierrätykseen lähtevien akkujen alueelle. Jos akku on vaurioitunut, vie akku sovittuun turvalliseen paikkaan ja anna sen olla siellä vähintään 24 tuntia. Käsittele tämän jälkeen akkua varovasti.

 

Noudata huolellisesti työnantajasi, kuljetusliikkeen tai vastaanottajan antamia ohjeita laitteen tai litiumioniakkujen pakkaamiseen ja akun merkitsemiseen pakkaukseen. Missään tapauksessa akkuja ei saa lähettää ilman, että pakkaus on merkitty asianmukaisesti.

Vaikka akkupalo saadaan sammutettua, sama akku voi syttyä uudelleen. Akkupalossa näkyy liekkejä jotka voivat olla pitkiäkin ja palo on kiivas. Akku voi myös paineistua ja räjähtää. Akkupalossa muodostuu myrkyllisiä savukaasuja ja palavasta akusta voi lentää kappaleita. 

Pieni akku palaa: peitä akku sammutuspeitteellä; jos paikalla teräsastioita, siirrä akku peitteessä sellaiseen ja sulje kansi. Tee palohälytys.

Suuri akku palaa: peitä akku sammutuspeitteellä, sulje ovet ja ikkunat, poistu tiloista, tee palohälytys ja noudata tulipalosta annettuja ohjeita. Älä yritä sammuttaa itse.

Litiumioniakussa itsessään lukee usein ”Li-ion”. Paketissa voi lukea UN3480 (litiumioniakkuja irtonaisina) tai UN 3481 (litiumioniakkuja laitteessa kiinni). Paketissa voi myös olla lentorahdin kieltävä litiumioniakkuihin viittaava kuva tai muu vastaava merkki.

Zombiakku on käytöstä poistettu akku, joka herää vahingoittuessaan uudelleen henkiin ja voi räjähtäen syttyä palamaan. Akku voi vahingoittua esimerkiksi tippuessaan korkealta tai joutuessaan väärän jätteen sekaan. Zombiakkujen aiheuttamat palot voivat kasvaa suuriksi, koska ympärillä on usein paljon palokuormaa ja niitä on jätteenkäsittelyprosesseissa vaikeaa sammuttaa. Lue lisää: zombiakku.fi