Pakkaaminen ja lähettäminen

Säännösten mukainen pakkaaminen ja merkitseminen ovat olennaisia litiumioniakkujen turvallisessa kuljettamisessa.

Kuljetussäädökset

Litiumioniakkuja koskevat vaarallisten aineiden kuljetussäädökset, joissa määrätään kuljetettavien akkujen pakkaamisesta ja merkitsemisestä. Kuljetusliikkeet ja vastaanottajat opastavat pakkaamisessa ja merkitsemisessä. Missään tapauksessa akkuja ei saa lähettää ilman, että pakkaus on merkitty asianmukaisesti.

Syyt akkujen lähettämiselle

Kaupassa joudutaan lähettämään akkuja yleensä neljästä syystä:

  1. Akullisen laitteen lähettäminen asiakkaalle (verkkokauppa)
  2. Akullisen laitteen lähettäminen huoltoon
  3. Takuupalautuksen tai takaisinvedettyjen akullisten laitteiden lähettäminen maahantuojalle tai valmistajalle
  4. Kerättyjen kierrätysakkujen lähettäminen käsittelyyn

Noudata ohjeita

Noudata huolellisesti työnantajasi, kuljetusliikkeen tai vastaanottajan antamia ohjeita laitteen tai litiumioniakkujen pakkaamiseen ja pakkauksen merkitsemiseen kuljetusmääräysten mukaisesti. Jos yrityksessäsi on vaarallisten aineiden kuljetuksen turvallisuusneuvonantaja, kysy häneltä tarvittaessa apua.

Muista, että ohjeiden vastainen toiminta saattaa aiheuttaa vakavan vaaratilanteen kuljetuksessa tai vastaanottajan tiloissa. Näissä tilanteissa vastuu on lähettäjällä.

Vialliset akut

Jotkut maahantuojat eivät välttämättä halua esimerkiksi takuupalautuksissa ottaa viallisia akkuja vastaan ollenkaan. Toimita akku tällöin kierrätykseen. Älä kuitenkaan yritä irrottaa kiinteästi laitteessa olevaa akkua laitteesta, vaan laita laite akkuineen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräysastiaan. Jos kaupassasi ei ole keräystä, katso lähin keräyspiste: www.kierrätys.info.

Kierrätysakkujen osalta noudata kyseisen akkutyypin ohjeita ja käytä oikeita varastointi- ja lähetyspakkauksia. Paristojen ja kannettavien akkujen kierrätyksestä vastaa Recser Oy.